Piętrowe zbiorniki magazynowe na olej
Dostarczyliśmy piętrowe zbiorniki magazynowe dla jednej z największych firm wytwarzających produkty na bazie olei roślinnych. Tym razem wyzwaniem była utrudniona dostawa zbiorników, aniżeli sam ich projekt i budowa.
2020-06-03, 07:09

Utrudniona dostawa zbiorników

Do tej pory wszystkie zbiorniki ze stali nierdzewnej o zbliżonych wymiarach były scalane na miejscu u klienta. Utrudniony dojazd do fabryki był główną przyczyną takiego rozwiązania. Podjęliśmy wyzwanie i chcieliśmy dostarczyć nasze zbiorniki z całości, co wiązało się z dodatkową pracą nad odpowiednim doborem gabarytów. Inżynierowie Gpi musieli pamiętać o funkcjonalności zbiorników, wszak miały one posłużyć do magazynowania olejów spożywczych.

Klient chcąc rozbudować własną bazę magazynową poszukiwał najlepszego rozwiązania. Na bardzo ograniczonej powierzchni miały znaleźć się zbiorniki stalowe na substancje o zróżnicowanych parametrach. Zaproponowaliśmy zbiorniki piętrowe tzw. DUO Tank z oddzielnymi komorami o łącznej pojemności 76 000 litrów.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej Gpi

Specyfikacja techniczna:

• zewnętrzne cylindryczne zbiorniki do przechowywania oleju spożywczego
  • pojemność 76 m3
  • zbiornik składający się z dwóch komór (DUO Tank)
  • średnica zewnętrzna do 4 metrów
  • wykończenie Ra <0,8 µm